top of page

Agliancio Wijnen

Druif: Aglianico

De rode druif Aglianico is voor Zuid-Italië wat de Nebbiolo druif is voor Piemonte en de Sangiovese voor Toscane. Een druivenras waarvan de eeuwenlange teelt een nauwe verbinding heeft met het lokale landschap en wijnen geeft met een onderscheidend karakter.

 

De Aglianico is de belangrijkste druif uit het zuiden van Italie. Zij is vooral aangeplant in de regio's Campania en Basilicata en het noordelijke deel van de regio Puglia. De druif heeft een donker gekleurde, tot bijna zwarte, dikke schil. De Aglianico loopt vroeg uit, maar rijpt heel laat. Soms kan ze pas in november geoogst worden. De Aglianico is een oude druivensoort, waarschijnlijk afkomstig uit Griekenland en geïntroduceerd in Italië rond de VII-VI eeuw voor Christus. Als bewijs zijn sporen/overblijfeslen van de druif gevonden in een oude Romeinse pers in het Vulture gebied, in de Regio Basilicata. In de oude Romeinse tijd was de wijn gemaakt van de Aglianico druiven zeer geliefd.

 

Het klimaat in de zuidelike Regio's Campania en Basilicata mild en zonnig. De zeewind heeft grote invloed op de temperatuursverschillen, samen met de de hoogte en de afwisseling van bergen en heuvels ontstaat zo een uniek micro klimaat.

 

De Aglianico druif is oorspronkelijk afkomstig uit Griekenland en is door de Griekse kolonisten naar het zuiden van Italie gebracht. In het “oude Bacilicata” werd nog de oude Griekse taal gesproken.


De bijzondere kenmerken van de Aglianico druif zijn: Het is een laatrijpend ras, de oogst van de druiven geschiedt pas eind oktober of begin november; het heeft een bijzonder hoge natuurlijke zuurgraad; en weinig rode druiven hebben zo'n overvloedig gehalte aan polyfenolische verbindingen - kleur en tannines. De combinatie van smaak, heldere zuren en dichte looistructuur van de wijn vereist de gecombineerde rijping van eiken- en flesrijping, zoals ook is voorgeschreven in de DOC(G) keurmerken. De wijn is een combinatie van de smaak, de heldere zuren en de dichte looistructuur.

 

In het algemeen hebben de Aglianico wijnen uit Campania wat meer elegantie en finesse, terwijl de Aglianico wijnen uit de Regio Basilicata wat voller en krachtiger zijn. Uiteraard speelt ook de stijl van de wijnmaker hierbij ook een heel grote rol.  Mario Ercolino ook wel super Mario genoemd is een meester in het verfijnen van deze wijn en heeft al menig Aglinico wijn de volle 99 punten van Luca Maroni bezorgt.

 

Aglianico doet het vooral heel goed op vulkanische bodems. De druiven vindt je vooral in Avellino en op de Vulture vulkaan in Basilicata. De Aglianico wijnen uit deze streek zijn het meest verfijnd met rijke aroma’s kers, pruimen, zwarte peper, chocola. De wijn heeft een hoge zuurgraad met sterke tannines, hierdoor kunnen zij zeer lang verouderen. Beroemd is vooral de fantastische Taurasi, vernoemd naar het oude stadje Taurasi.


Kenmerken Aglianico wijn:

 

Intense robijnrode wijn met granaat glinsteringen. In de neus heeft de wijn een vol, complex en zeer fruitig boeket met hints van kersen, bosvruchten, licht mineralig en kruiden. In de mond is de wijn krachtig, droog, complex, warm, kersen, bessen, jammy fruit, rozemarijn, en een lange aromatische afdronk.

 

De Aglianico wijnen zijn klaar voor de ontdekking door de mensen, die op zoek zijn naar onderscheidende, volle rode wijnen met een diepe smaak, levendige spanning en een uitstekend verouderingspotentieel.

Commentaires


bottom of page